Fikavecka

Redan torsdag, imorgon är det fredag! Jag tycker varenda vecka sen i januari har gått otroligt fort, nästa vecka är det april och kvartalsbokslut.

Den här veckan har jag haft fikavecka på jobbet, därför har det bakats bröd såhär på kvällskvisten till fredagsfikat. Ost, skinka, salami och en massa goda grönsaker har inhandlats.



Den här veckan bakade jag en storfavorit, baljväxtbrödet.

Ingredienser
250 g kokta. avrunna och sköljda kikärter
4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
4 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special

Gör så här
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C. Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel eller degkrokar tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 7 delar och rulla till 14 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Tisdagstema - Blogghörna

God tisdag på er!

Dagens tisdagstema är Blogghörna. Jag förstår inte hur jag en gång kunde leva med en stationär dator, att dedikera ett helt rum till en stor, ful, grå och långsam dator. Macen är nog ett utav dom absolut bästa köp vi nånsin gjort, inte nog med att den är 1000 gånger snabbare och snyggare än vår förra, den är portabel och flyttbar. Just därför har den ingen speciell plats, den följer med dit vi går. Men alltsom oftast hittar vi den i soffan eller vid matbordet.




Det är sommar i luften

Idag när mamma och jag var ute och gick kände vi doften av grillat på två ställen. Jag blev så sugen att jag bestämde mig för att, underförutsättning att det inte snöar, premiärgrilla i helgen. Mmm, en bit entrecôte, några champinjoner,  en majskolvar, sallad, lite klyftpotatis och tzatziki. Fantastiskt...



Det här fina vädret hade vi förmånen att promenera i ikväll!

Söndagsbild(erna) vecka tolv

God söndag på er alla!

Klockan är över 18 och det är fortfarande dagsljust här uppe i södra norrland. Underbart med SOMMARTID!

Jag kände mig själv precis så bra som jag trodde. Jag klarade av det orangea i ganska precis tre veckor, nu har det åkt ut. Att jag fått hem det nya tyget gjorde kanske att processen påskyndades lite extra, men nu är det bara så SKÖÖNT att allt orange är borta!






Några nya kuddar fick sys i eftermiddag och trivs bra tillsammans med elefanterna.




Förslag

Syster med sambo är på jakt efter ett vitt, runt soffbord. Här kommer några förslag!

Jag tror bestämt att jag har bestämt mig...



Sängbordsletandet är över, det blir de inte alltför ovanliga Componibili från Kartell!

Äntligen!

Jag såg ett tyg på Tradera för ungefär ett år sen som jag blev förälskad i. Jag la till auktionen i min minneslista och väntade lite med att lägga ett bud, men jag var helt säker på att jag skulle bara ha tyget. Sen hittade jag väl på nåt roligare att göra för jag glömde bort auktionen! Sen dess har detta tyg suttit fast i min hjärna. Jag visste inte varifrån det kom eller vad det hette. Hur hittar man det då? Jag googlade "tyg" och bläddrade genom tusentals bilder. Jag har tittat igenom hela textil-kategorin på Tradera nästan varje vecka. Efter några månader hittade jag en kudde på google som hade samma mönster och fick därigenom veta att mönstret kommer från Lagerhaus. Men det såldes under 2009 och finns inte längre att få tag på.

För ett par veckor sen bläddrade jag igenom en blogg jag ganska nyligen lagt till i min favoritlista. Och där! Plötsligt ser jag det igen!



Jag chansar och slänger iväg en kommentar till undrbara Marie med bloggen houseofmaryalno.blogspot.com utan att direkt förvänta mig något svar tillbaka. Dagen efter lämnar hon en kommentar i min blogg och säger att hon har ett par meter över som jag gärna får köpa! Det kan låta fånigt, men jag blev verkligen helt överlycklig! Jag har letat länge och nu äntligen har jag det hemma hos mig!



Tusen tack fantastiska Marie!!

Tisdagstema - Konst

Veckans tisdagstema hos Fabriken är Konst / Vad är konst för dig

Jag kan inte säga att jag är speciellt konstintresserad om vi snackar målningar á la 1800-tal och statyer som föreställer rosa upp-och-nedvända bilar i rondeller ( som vi faktiskt har här i Gävle ). Men konst finns ju i alla dess former och färger och är så mycket mer än bara tavlor, men just detta inlägg faller ändå inom dom ramarna.

Jag har alltid varit väldigt förtjust i tavlor och har svårt att låta en tom och stilren vägg vara i fred, trots att jag tycker den är så snygg för att den är just tom. Det kliar i fingrarna och jag får lägga band på mig för att inte fylla varje lite yta. Jag kompromissar därför ofta med mig själv och låter istället ett par kvadratmeter vara proppfulla. Detta beteende började egentligen redan 2005 när jag och sambon bodde i en stor lägenhet vid Södermalms torg. Hallen i denna lägenhet var enorm, ca 15 kvm och hade därför rätt mycket väggyta att göra något roligt med. Jag åkte till ikea och köpte ett trettiotal billiga ramar, skrev ut bilder på alla vi kände och hängde upp huller om buller.
Sen dess har mitt enorma kollage förändrats och förfinats lite för varje år men hänger fortfarande med och består just nu mest av grafiska tryck och citat.




Men den mest betydelsefulla konsten är ju utan tvekan den här.





Sängdrömmar

Jag har fått en helgalen idé. Vi har i flera år letat efter den perfekta sänggaveln utan några större resultat. Jag vill ha en bastant, kantig gavel, helt utan krusiduller. Den måste vara vit och fotgaveln måste gå upp ovanför madrassen. Det är nog dags att inse att den inte finns. Därför ska vi, om herrn i huset godkänner det, jag har inte frågat än, bygga en egen. När man bygger själv är det ju dumt att nöja sig med något vanligt, fantasin svävar lätt iväg så Pappa har fått idén beskriven för sig och kollar imorgon upp om det går att genomföra.
Vad kul med ett nytt projekt!!

Söndagsbilden vecka elva


Fredagsmys med Selma i soffan.


Vilken fantastiskt fin dag vi har här i Sätra i dag! 6.2 plusgrader och skinande sol. Idag blir det till att ta reda på alla disk som en tacokväll med 10 deltagare resuterar i och en långpromenad med mamma och Wilma. Köttgrytekok och söndagsmys framför BB-live får stå för underhållningen senare ikväll.

Ha en skön söndag!

Kalas

I kväll dukade vi upp för lite tacos och tårta med familjen för att fira Dannes 31-årsdag en gång till, denna gång med även min familj närvarande.









Casper med ett beställningsleende, han är grym på det den här ungen! "Skratta åt kameran" säger man så lägger han upp ett stort flin.

För Japan



Jag hoppas alla i bloggvärlden är tysta imorgon och hedrar dom som så tragiskt omkommit och just nu lever i stor missär och oro i Japan.


Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Skicka ett SMS med texten AKUT till 72900 för att skänka 100kr.
Eller skicka ett SMS med texten HJÄLP till 72950 för att skänka 50kr.


Verkligheten

Allt blir verkligare om man säger det högt, är det inte så? Därför skriker jag nu ut att jag behöver gå ner i vikt. Jag är 13 kilo tyngre nu än när jag träffade Danne. 13 kilo! Det är över ett kilos ökning varje år. Dags att ta tag i problemet.

Det enda sättet som jag känner passar mig är kaloriräkning. Jag behöver stenhård kontroll annars flamsar jag iväg, bryter ihop och allt skiter sig. Jag körde samma procedur för ett par år sen och gick då ner 7 kilo på 8 veckor så jag vet att det fungerar för mig. Nu ska jag gå ner 9 kilo till min födelsedag, 20 juni.



Jag älskar faktiskt att gå och mamma och jag går ungefär en timme nästan varenda dag hela somrarna. Det bränner ca 220 kcal. Mamma, vi måste börja gå lite tidigare i år!!!

Tusen tack!



På det dukade bordet i lördags fanns placeringskort i form av ett kuvert till oss "barn". Det var dock innan jag spillde kaffe och hade hål på mitt :)
Kuvert innehöll ett litet kort med ett rim och en väldigt välkommen present:



Tusen kramar och tusen tack till er!!

För handdukarna i köket


Tisdagstema - Bokhyllor

Godkväll!


Dagens tisdagstema hos Fabriken är Bokhyllor, något som faktiskt inte existerar hemma hos oss. Vi har inte en enda bokhylla. Däremot har vi massor av Bestå som fungerar på ungefär samma sätt, som förvaring.


Söndagsbilden vecka tio = födelesdagspresent


Födelsedagslördag



Lördagskvällen spenderades i Årsunda. Både Danne och hans bror fyller/har fyllt år och det firades med 3-rätters och champagne.



Detta paket resuleterade i en ny matberedare då vi tappade bort en liten, liten del i flytten och således inte har kunnat använda vår på ett halvår.



Även lilla Matilda som hade namnsdag fick ett paket av farmor och farfar. Världens finaste hemgjorda elefant! Tyvärr inte så populär vid första försöken, men det kommer nog :)



Bäst var nog att mysa med farfar.

Jag blir förbannad

Jag blir förbannad när folk tar sig rätten att kritisera hur andra väljer att inreda, eller för all del inte inreda, sina hem. Mitt hem är mitt hem och huvudsaken är väl att jag trivs? Det är jag som bor hemma hos mig och då inreder jag det som jag vill ha det. Jag kan inte springa runt och tänka på hur andra ska uppfatta mitt hem och köpa en massa saker för att ni som kommer och hälsar på eller tittar på min blogg ska vara nöjda. Visst är det roligt om någon tycker det är fint men det är inte därför jag tycker det är roligt att hålla på med det här. Det är ett intresse som alla andra. Jag lägger mig inte i hur folk väljer att utöva dom sporter dom har som fritidsintresse, eller hur modeintresserade klär sig. Alla får göra som dom vill och det är väl egentligen det som är roligt?
Det är en jävla skillnad på konstruktiv kritik och patetiskt skitsnack.

Det smakar sommar...


Det kom ett fint inslaget paket...


...från formodesign.com...



...innehållande ett fantastiskt GRÖNT Babellfat!


Ikväll blir det regelrätt fredagsmys med god mat, en massa vin och ost, kex och jordgubbar till efterrätt! Hoppas ni alla får en skön kväll och helg!

Nu börjar det!!



Strax nedsläpp. Kvartsfinal ett. Allt att vinna!!


Tisdagstema - Golv

Veckans tisdagstema hos Fabriken är Golv. När vi köpte huset låg det ljusrosa/beige plastmatta i hela huset, även i trappen. Jag hade gärna velat lägga svartbetsade ekgolv eller helvit plastmatta, tyvärr tyckte inte sambon det var en lika bra idé.



Därför kompromissade vi om valnöt.



Så här ser vårt golv ofta ut när sambon har varit ute och sprungit och ett par timmar framåt. Han tycker tydligen det fungerar bra som torkställning och förvaring också...


Badrum och badrum

Jag kom på att jag nog aldrig visat våra badrum på bild, och det kommer jag inte göra idag heller :) Men väl tvättstugan och den nya fina vita mattan som hamnat på golvet där. Våra badrum är inget jag är direkt stolta över, på nedervåningen sitter det ihop med tvättstugan och har därmed samma kakel och klinkers. Eftersom det är relativt nygjort och färgerna inte är alldeles gräsliga så nöjer vi oss med att det ser ut så här, även om det inte är vad vi skulle valt.
Badrummet uppe är däremot gräsligt. Grisrosa matta och blå/rosa/grå väggar, allt i plast. Inget stort, badkar, toalett och handfat. Därför har jag bestämt mig för att MÅLA! Jag har gjort lite efterforskningar och tydligen ska det fungera bra bara man är noggrann med underarbetet. Jag har läst på en massa och ska ta lite hjälp av experter för att få det riktigt bra. Men vitt ska det bli, på ett eller annat sätt. Kanske med en cool fondvägg? Vi får se, det är ännu bara i planeringsstadiet.

Orange var det här!


Söndagsbilden vecka nio



Eftermiddagens pyssel består av tavelskapande och färgläggning och får representera veckans söndagsbild.

Jerry och orange

I dag har det jobbats på Läkerolen, Jerry Williams gästade vår arena och höll igång rejält trots sina 70-nånting år. Imorrn är blir det några timmar till på jobbet då slutspelsbiljetterna släpps och vi hoppas på rusning. Efter det tar jag med mig mamma och Appe till köpis för lite presentinhandling, och kanske något orange? :)

Jösses, jag tror aldrig att det har funnit så mycket färg i vårt hem! Det en invasion av orange som tagit över allt . Men jag gillar det. Lite i alla fall. Eller jag gillar det mycket NU, men vet att jag kommer tröttna om ett par veckor.
Här kommer i alla fall en lite glimt av hur vi har det just nu. Bättre och fler bilder kommer imorgon!


Halvtid



Jaha, inne på den sjätte av tolv arbetsdagar i rad. Halvtid, dags för en kaffe!


En sista...

...bild på vardagsrummet innan det förvandlas.
Jag är lite nojjig, jag gillar petrol och jag är rädd att jag kommer tröttna på orange ganska snabbt. Den blå färgen är ändå ganska neutral och diskret medan orange verkligen skriker. Jaja, vi får se, prova ska jag iaf!

Tjoohoo!

Snart kommer den orangea invasionen!

RSS 2.0